Leer
Ontdek
Beleef
Reflecteer
Presenteer

Bevestiging of ontkrachting

 

 

Alles wat niet oké is, wordt ontkracht. Bevestiging ervaar je als je op de goede weg zit.

We schatten ontkrachting vaak niet naar waarde in en vatten het meer op als een aanval. In plaats van iets te doen met de feedback (het ontkrachten), gaan we tegen deze feedback in verzet. En tegelijkertijd proberen we uit alle macht bevestiging te krijgen op datgene waarop we ontkracht worden. Maar, de kritiek, de ontkrachting, is er niet voor niets.

Kennelijk is een fixatie, het vastzetten van een of meerdere schuifjes, meestal de oorzaak van problemen. Hoe komt het dat je jezelf fixeert? En uit alle macht probeert die fixatie te verdedigen? Wat verdedig je dan eigenlijk? Ja, inderdaad, jouw gefixeerde stand. En waarom wordt die stand 'aangevallen?' Of anderszins ontkracht? Is die instelling waaraan je zo vasthoudt wel effectief? En ben jij dat wel echt? Of is het een onbewust beschermingsmechanisme waarmee jij jezelf hebt geïdentificeerd?

We koppelen het functioneren en disfunctioneren van jou als bedienaar van jouw mengpaneel aan het idee over bevestiging en ontkrachting. Door beter om te kunnen gaan met je paneel, en dus de aard en de intensiteit van je gedrag flexibel in te zetten,  leer je hoe je steeds meer bevestiging kunt krijgen.